Prate til folk

Fredrik Høyer er en forfatter og poet fra Drammen, bosatt i Oslo. Han har drevet med performance- og slampoesi i snart ti år. I år ga han ut Grønlandsutraen på Forlaget Fanfare – både som bok og som album.

Spill av

Prate til folk

av Fredrik Høyer

Jeg blir så irritert
av folk som alltid skal bli irritert!
Problematisere og kverulere og drive polemikk!
De som alltid skal snakke om «dem» og «de andre»!
Noen ganger får jeg bare lyst til å be ALLE holde kjeft!
At hvis du ikke greier å respektere andres meninger eller se andres perspektiv,
fortjener du heller ikke å dele ditt – sett deg i skammekroken i det
offentlige ordskiftet
og lytt!

Fredrik Høyer er en forfatter og poet fra Drammen, bosatt i Oslo. Han har drevet med performance- og slampoesi i snart ti år. I år ga han ut Grønlandsutraen på Forlaget Fanfare – både som bok og som album.

Thomas Wesenlund Wahl er en norsk musikkprodusent som lager ambient trap-musikk, inspirert av jazz, black metal og rap.

Blir sint av andres sinne

Av: Synne Øverland Knudsen

Fredik Høyer synes det er vanskelig å ikke rope tilbake banneord hvis noen roper etter han først. Men helst vil han prate til folk med en slags empatisk forståelse for hvordan det er å være dem. Uten å miste seg selv.

Foto: Jonas Jeremiassen Tomter

Kjære Fredrik, hva handler «Prate til folk» om for deg, da?
– For meg så handler den om måten man sier ting på, heller enn hva man sier, som ofte kan være selvmotsigende og motstridende. Jeg opplever at mye av samfunnsdebatten og diskursen i for eksempel norsk politikk er preget av dette, og noe av det stikker for meg litt ned i folkesjela. Men det er også et annet aspekt i teksten, nemlig min egen ambivalens med tanke på å mene, å ytre min mening.

Hvorfor tror du folk prater sånn til hverandre? De som tuter og roper banneord ut av bilen eller slenger med leppa etter noen som sniker i køen?
Det er kanskje litt en ond sirkel og et slags feedback-forhold som ikke er så bra. Sinne, skam, skyld – man må jo lufte det, heller enn å ta det, kanskje. Jeg synes i hvert fall det er vanskelig å ikke rope tilbake banneord hvis noen roper etter meg først, for eksempel. Jeg blir sint av andres sinne.

Når hever du selv stemmen?
– Egentlig svært sjelden. Men det skjer jo, av og til.

Du snakker mye om hvordan du IKKE vil prate til folk. Men hvordan vil du prate til folk, da?
– Med en slags empatisk forståelse for hvordan det er å være dem. Uten å miste meg selv.

Første gang du skulle opptre med denne var du litt bekymra, om jeg husker rett, for at folk skulle misforstå deg. Går du mye og kverner på hva som er moralsk og ikke?
– Haha! Ja, for i denne er fremføringen av teksten alt i forhold til tekstens mening, for meg. Jeg er ikke særlig redd for å være umoralsk selv, for det vet jeg på en måte jeg ikke er. Men derimot var jeg nok mistroisk til om det jeg ville si mellom linjene, altså mellom teksten og fremføring av teksten, kom godt nok frem.

Kjenner seg igjen

Av: Synne Øverland Knudsen

Hasta, eller Thomas Wesenlund Wahl som han egentlig heter, mener folk blir irriterte med god grunn når noen gjør noe som kan ødelegge for flere.

Foto: Tonje Thilesen

Kjære Thomas, hva handlet «Prate til folk» om for deg, da?

– For meg handler «Prate til folk» om det å irritere seg over hva folk sier til folk. Det at folk irriterer seg over folk som snakker sånn som de gjør i teksten, skjønner jeg veldig godt. Jeg føler jeg kjenner meg igjen på flere områder av teksten.

Hva er tanken bak musikken?

– Musikken skal jo på flere måter forsterke teksten og språket hovedsakelig, så er det jo alltid gøy når man prøver å knytte det opp til følelsene i teksten.

Hvorfor tror du folk prater sånn til hverandre? De som tuter og roper banneord ut av bilen eller slenger med leppa etter noen som sniker i køen?

– Jeg tror det er fordi folk fort blir sinna på folk som ikke følger normen, eller som ikke eier manerer og at de blir irriterte med god grunn, fordi noen kan ødelegge for flere.

Når hever du selv stemmen?

– Når livet er urettferdig. Man burde snakke til folk, sånn du vil folk skal snakke til deg.

Tidligere i år ga Fredrik Høyer ut Grønlandsutraen på Forlaget Fanfare – både som bok og album. Dette albumet består av ti spor, lydlagt av Fredfades & Eikrem. Men samtidig som dette ble laget, sendte vi de ti vokalsporene til ti andre musikkprodusenter. Disse helt andre tolkningene av albumet, Grønlandsutraen RMX, gir vi ut én og én på denne siden.

Denne versjonen av «Prate til folk» er skrevet og framført av Fredrik Høyer, lydlagt av Hasta, klippet og produsert av Synne Øverland Knudsen/Ferdigsnakka og mikset og mastret av Sjur Lyseid. Coveret er laget av Pia Benedikte Evensen.